Verslag 2e etappe Overijssels Havezatenpad van Enschede naar Delden.


HomeVerslag 2e etappe Overijssels Havezatenpad van Enschede naar Delden.

Op zaterdag 3 februari verzamelden zich 30 wandelaars inclusief de cateringgroep op de parkeerplaats van de VEG-Oldebroek om te vertrekken naar Enschede waar we aan onze 2e etappe gaan beginnen van het Overijssels Havezatenpad met een totale lengte van 272 km, vandaag staat de 2e etappe op het programma en deze gaat van Enschede naar Delden. Maar voor het zover was maakten we eerst een tussenstop om Annelies mee te nemen en daar eerst de koffie te nuttigen vandaar was het nog 5 minuten rijden en konden we gelijk aan onze wandeling beginne. De cateringgroep is ook een onmisbaar onderdeel van onze wandeling, het klaarzetten van de stoelen en het eventueel opzoeken van een overdekte locatie waar we toch even kunnen zitten en uiteraard de auto’s van A naar B vervoeren, hulde voor de groep, voor de continuïteit is hier wel enige aanvulling welkom.

Om 9:30 uur kwamen we aan bij het station van Enschede (Drienelo) waar ook het Arkestadion van FC Twente staat. Doordat we de koffie op  hadden konden we gelijk aan onze wandeling beginnen, langs het stadion kwamen we nog langs wat fabriekshallen om zo de natuur in te wandelen, de brug over het Twentekanaal met een prachtig uitzicht op het Arkestadion rechts en link het mooie landschap van de rand van Enschede. Over de brug kwamen we de eerste zouthuisjes tegen die we later op de wandeling nog meer tegenkwamen. In het landschap rond Twekkelo vallen de talrijke groene zouthuisjes op. Daartussen staan enkele zwart geteerde houten torens. De zoutboortorens uit de jaren twintig herinneren aan de eerste jaren van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie uit 1918. Vanwege het natte weer van de laatste tijd moesten we wat paden ontwijken en een alternatieve route over het asfalt wandelen, het was daar zo drassig dat het niet verantwoord was om daar met de groep door te gaan, jammer want het was een prachtig stukje wandelgebied. We kwamen weer op de route bij het Johanneskerkje in het buurtschap Twekkelo en is in 1950 gebouwd door de Twekkelose “Armenstaat” het kerkje wordt thans voor algemene doelen gebruikt in het bijzonder voor trouwerijen. Al slingerend over mooie bospaden kwamen we in Boekelo aan, hier hadden we onze 1e stop, aangezien we hier geen goede overdekte plaats konden vinden en we toch al zowat 10 km hadden gewandeld besloten we op de parkeerplaats van de voormalige rooms katholieke kerk maar koffie te gaan drinken, deze kerk fungeert thans als een rouwcentrum.

Na de koffie pauze wandelen we richting Beckum over prachtige landpaden met mooie bomenrijen en de schitterende Twentse boerderijen waar we over de erven heen wandelden, doordat de bomen en struiken de bladloos zijn konden we ook nog wat prachtige landhuizen waarnemen. De boerderijen van het landgoed Twickel zijn te herkennen aan de zwart-witte luiken. Het dorp Beckum ligt te midden van de landerijen van het 4.000 ha grote landgoed Twickel. Beckum is een zogenaamd “los esdorp”vanwege de onregelmatige groepering van de boerderijen rond de grote es. In Beckum maakten we onze 2e stop en hier hadden we onderdak gevonden in het “Proggiehoes” dat momenteel gerund wordt door een groep vrijwilligers, hier konden we heerlijk warm zitten en genieten van de heerlijke soep.
Om 14:00 uur zette de groep zich weer in beweging voor de laatste 6,5 km naar Delden, dit was een stuk over het kerkevelderpad dat Beckum met Delden verbindt, na een fraai heide gebied met veel gagelbosjes, waarvan de takjes in de week voor Pasen gebruikt worden om voor de kinderen een “Palmpasen” op te tuigen, kwamen we op een zandweg omgeven door naaldbos en weide. Vlak voor het Twentekanaal nabij Delden kwamen we nog langs het Deldense Jodenkerkhof. Het mooie hekwerk en de rustieke zerken maken veel indruk. Thans is het een cultuurmonument met beschermde status. Van hieruit wandelden naar het Twentekanaal en zo kwamen we om 15:30 uur aan bij het station in Delden waar de auto’s al weer klaar stonden om zo terug te rijden naar Oldebroek waar we om 16:45 uur arriveerden.

Dit keer hebben we hebben gewandeld voor het project van Kees en Ilonka Barendse
Vanwege het feit dat in 1953 de watersnoodramp begin februari plaatsvond en wij toen diaconale hulp hebben ontvangen van landen elders in de wereld. Mensen die in de uitersten van de aarde wonen zijn vaak afgesloten van de buitenwereld. Dit beperkt hun mogelijkheden om zich te ontwikkelen, hulp te ontvangen en het Evangelie te horen. MAF maakt hen bereikbaar voor Gods Liefde!
De fam. Barendse zet zich hiervoor in, sinds 1997, in Kampala, Oeganda. Kees is in Oeganda verantwoordelijk voor het team van onderhoudsmonteurs dat door middel van inspecties en reparaties de vliegtuigen veilig en betrouwbaar houdt. Ilonka is als assistent van de programma manager verantwoordelijk voor personeelszaken in het MAF-team. Om het werk van zending en diaconaat door te laten gaan, om overal in de wereld Zijn liefde te laten zien kan de SZD uw bijdrage niet missen.

Op deze prachtige wandeling zijn weer heel veel indrukken opgedaan van de prachtige schepping zoals die er in elk jaargetijde eruit kan zien, en ook de vele gesprekken die zijn gevoerd tijdens de wandeling. We hebben deze dag ongeveer 23,50 km gewandeld en voor de tijd van het jaar onder  goede weersomstandigheden, de volgende wandeling staat gepland op zaterdag 17 maart 2018 en we wandelen dan van het station in Delden naar Goor en vertrekken om 7:30 uur vanaf de parkeerplaats van de kerk. Gezien de omschrijving van de route wordt dit ook weer een prachtige wandeling.
Mocht je naar aanleiding van dit verslag nieuwsgierig zijn geworden en wil je de komende wandeling met ons mee wandelen of eens met de cateringgroep mee willen werken, neem dan contact op met Geke Docter telefoon 0525-653473 of 06-53809715.