Verhalenavond Joods leven Elburg


HomeVerhalenavond Joods leven Elburg

 


VERHALENAVOND JOODS LEVEN IN ELBURG

Op vrijdagavond 17 februari zal de Elburger historicus Willem van Norel een powerpointlezing verzorgen over het onderwerp Joods leven in Elburg. Er zullen persoonlijke levensverhalen worden verteld over een aantal Joodse Elburgers zoals Anna Schapira, de familie Förster, de familie De Hond, de familie Vecht en de familie De Lange. De historicus zal ook vertellen over de mensen uit Elburg en Oldebroek die afgevoerd werden naar het concentratiekamp Sobibor. Maar ook zal hij aandacht bestedrn aan enkele Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zullen de schijnwerpers met name gericht zijn op de groep van 17 Joodse onderduikkinderen die in de Elburger binnenstad waren verborgen. Vier Joodse onderduikkinderen krijgen daarbij speciale aandacht: Leni Duijzend, Maud en Rita Peper en Levi (Loeti) Vischschraper.

Willem van Norel is de auteur van het standaardwerk Joods leven in Elburg (2014) en Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945. Daarnaast is hij de samensteller van de website www.elburginoorlogstijd.nl.

Voor zijn historisch onderzoekswerk en zijn publicaties ontving Van Norel in 2011 de eervolle Prins Bernhard Cultuurprijs van de provincie Gelderland. In 2021 werd zijn werk onderscheiden met de Gelderse Roosprijs.

De lezing op 17 februari wordt georganiseerd door Chaverim Israël en gehouden in de VEG Oldebroek

Inloop 19.30 uur. Aanvang om 19.45 uur en voor iedereen vanaf 12 jaar gratis toegankelijk.