Presentatieconcert orgel


HomePresentatieconcert orgel

 Foto’s: www.vankellyshand.nl

Presentatieconcert 

van het herbouwde orgel in de V.E.G. in Oldebroek

De ingebruikname van het herbouwde en uitgebreide orgel door de organisten Michaël Verniers uit Oosterwolde en Jos van der Kooy zal op 7 oktober aanstaande plaatsvinden.


Werken van  o.a. Gigout, Debussy, Reger, Karg Elert, Reger, Zwart De Wolf en Cor Kee zullen gespeeld worden in de Vrije Evangelische Gemeente.

Vrijwilligers  van de genoemde gemeente hebben jarenlang gewerkt aan de herbouw van het Kamp orgel uit 1958, met hulp van Mense Ruiter Orgelmakers en Adema’s Kerkorgelbouw.

Dolf Tamminga van Mense Ruiter Orgelmakers ontwierp het front en maakte het technische ontwerp.  Adema’s Kerkorgelbouw bouwde de hoofdwerkkast en balustrades. BertJan van der Weerd, één van de organisten van de kerk en intonateur bij Adema’s Kerkorgelbouw bedacht het concept, begeleide de uitvoering en verzorgde de intonatie. Een ruim bemeten tweeklaviers orgel met pedaal is het resultaat, 2200 pijpen verdeeld over 34 registers. Het orgel heeft een vroeg 20e -eeuws karakter.

Jos van der Kooy is organist van de Arminiuskerk in Rotterdam en van de Raad van State in Den Haag. Als docent voor het hoofdvak orgel werkt hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Universiteit Leiden.

Michaël Verniers (23) is organist van een drietal kerken in Oldebroek: de Vrije Evangelische Gemeente, de Hervormde Dorps- of Lambertuskerk en de Gereformeerde Kerk.
Vanaf zijn achtste levensjaar kreeg hij orgelles van Jurjen Lipke. In 2018 werd hij toegelaten tot de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft daar les van Jos van der Kooy voor orgel en improvisatie. Bijvak piano krijgt hij van Katia Mauro. Aanvullende lessen kreeg hij van de organisten Jan Hage, Ben van Oosten en Anton Pauw. In het najaar van 2023 treedt Michaël op als solist in Varazdin in Kroatië. Hij speelt daar de solopartij in een concert voor orgel en orkest van Händel. Zijn optreden is deel van het slotconcert van een internationaal barokfestival waaraan hij als leerling van de School voor Jong Talent deelneemt.

Belangstellenden zijn van harte welkom op zaterdag 7 oktober 2023 in de Vrije Evangelische Gemeente in Oldebroek (Zuiderzeestraatweg 226). Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19:30 uur.